Wat is een modem?

Aanbiedercheck auteur Ali

Je zit gezellig thuis, klaar om je favoriete serie te streamen. Maar hoe komt dat internet eigenlijk je huis binnen? Dit komt door de modem, waarbij jij zorgeloos online blijft. De modem maakt verbinding met je internetprovider, wat zorgt voor internettoegang. Een cruciale rol in je dagelijkse internetavonturen.

Een modem: zo werkt het

Een modem is een klein kastje waarop je meerdere kabels aansluit. Er zit vaak ook een router ingebouwd, waarbij je meerdere apparaten met elkaar kunt verbinden. Een router sluit je vaak aan op je modem en deelt IP-adressen uit aan verschillende apparaten, zodat alles in verbinding blijft staan.

Een modem is een tussenstation tussen je internetprovider en je router. Het binnenkomende signaal gaat vanuit de internetprovider naar de modem toe via kabel, glasvezel of DSL. Vervolgens stuurt de modem dit signaal naar de router die het internetsignaal verdeeld over alle apparaten in huis. Kortom: een modem is onmisbaar.

Vergelijk & kies – soorten modems

Er bestaan drie soorten modems: DSL, kabel en glasvezel. Je hebt ook modems en routers in één.

• DSL-modem: gebruikt de telefoonlijn voor internet via ethernet of via USB-aansluiting.
  • Kabelmodem: kabelverbinding via Coax nodig. Gebruikt DOCSIS-standaard met snelheid tot 1000 Mbps.
  • Glasvezelmodem: Werkt met lichtsignalen en vertaalt ze naar een bruikbaar signaal.
  • MiFi-router: Modem met een simkaart, werkt via mobiel internet.

Modem bij internetprovider

Vaak ontvang je bij een internetabonnement een modem vanuit de provider. Je betaalt hiervoor vaak een bepaald bedrag wat in het abonnement zit verwerkt. De kwaliteit is niet altijd sterk, dus doe vooral zelf onderzoek via de postcodecheck en vergelijk de mogelijkheden op jouw adres.

Je kunt sinds 2022 ook een eigen modem gebruiken, waarbij iedereen zelf kan bepalen welke apparatuur in huis staat. Dit kan veel voordelen opleveren, maar is tegelijkertijd ook moeilijk om te installeren. Dit geldt ook zeker wanneer je televisie en bellen wilt gebruiken via het modem. Kies vooral een modem dat past bij jouw internetaansluiting.

Modem aansluiten

Je kunt het beste de modem aansluiten waar je internet je huis binnenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de meterkast. Je hebt wel een beter bereik als de wifi-modem op een centrale plek staat, dus belangrijk om hier goed over na te denken. Je kunt naast de modem-router ook kiezen voor een wifi-versterker of access point zodat je op iedere plek in huis een goede internetsnelheid hebt.

Een modem is onmisbaar in jouw huis! Het zorgt ervoor dat het internet signaal van je internetprovider je woning binnenkomt en wordt omgezet naar een bruikbaar signaal voor alle apparaten. Of je nu streamt, werkt of gamet, een goedwerkend modem is cruciaal.

Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, tv of telefoon deals
Bespaar tot wel €200,- per jaar

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.