Wat is het verschil tussen privé- en zakelijk internet?

Wanneer je als ondernemer vanuit huis werkt, kun je gebruikmaken van je privé-internet of kiezen voor zakelijk internet. Maar is het verstandig om je privé-internet te blijven gebruiken, of is overstappen naar zakelijk internet de betere keuze? In dit artikel leggen we de verschillen en voordelen van privé- en zakelijk internet uit, zodat je gemakkelijker een weloverwogen keuze kunt maken.

Aanbiedercheck auteur Ali
Verschil tussen zakelijk en prive internet

Het verschil tussen privé- en zakelijk internet

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee opties. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste punten:

  1. Internetsnelheid: Zakelijk internet is vaak sneller dan privé-internet.
  2. Betrouwbaarheid en veiligheid: Zakelijk internet biedt doorgaans meer betrouwbaarheid en betere beveiliging.
  3. Kosten: In de meeste gevallen is zakelijk internet duurder dan privé-internet.
  4. Belastingvoordeel: De kosten voor zakelijk internet zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst.
  5. Klantenservice: Zakelijke klanten hebben vaak toegang tot 24/7 klantenservice.

Internetsnelheid

Over het algemeen biedt zakelijk internet hogere snelheden en een grotere bandbreedte. De snelheid kan oplopen tot 10 Gbps, afhankelijk van de gekozen provider. Dit maakt het mogelijk voor meerdere gebruikers om tegelijkertijd van een snelle verbinding te profiteren. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen last van haperingen tijdens videogesprekken of problemen met het gebruik van cloudopslag.

Betrouwbaarheid en veiligheid

Particuliere gebruikers hebben meestal toegang tot basisbeveiliging, zoals een standaard firewall of antivirusbescherming, maar deze opties zijn vaak minder geavanceerd. Bovendien is er geen garantie op uptime, en storingen kunnen langer aanhouden omdat particuliere klanten doorgaans een lagere prioriteit hebben.

Voor ondernemers ligt dit anders. Met een zakelijk internetabonnement krijg je vaak een Service Level Agreement (SLA) waarin een uptime van 99% of hoger wordt gegarandeerd. Storingen bij zakelijke klanten worden bovendien met hogere prioriteit behandeld, wat betekent dat je als zzp’er, freelancer of ondernemer sneller wordt geholpen en snel weer aan het werk kunt.

Kosten

Ondernemers betalen vaak een ander tarief dan particulieren. Zoals eerder vermeld, zijn er meerdere factoren die de prijs beïnvloeden. Een voordeel is echter dat zakelijk internet aftrekbaar is. Voor zelfstandigen die vanuit huis werken, is het gebruikelijk om de internetkosten te splitsen tussen zakelijk en privé. Als je bijvoorbeeld 70% van je internet voor werk gebruikt en 30% voor privé, kun je 70% van de kosten als zakelijke uitgave aftrekken. Het is belangrijk om deze verdeling op een redelijke manier te berekenen en te onderbouwen, bijvoorbeeld aan de hand van de uren die je online werkt.

Werk je thuis voor je werkgever, dan kan het zijn dat je werkgever de internetkosten vergoedt. De werkgever kan deze kosten vervolgens aftrekken bij de Belastingdienst.

Klantenservice

Een ander verschil tussen zakelijk en privé-internet is dat je bij een zakelijk internetabonnement 24/7 toegang hebt tot klantenservice voor technische ondersteuning. Dit betekent dat je op elk moment van de dag of nacht contact kunt opnemen als je een probleem hebt met je internetverbinding. Zakelijke klanten krijgen doorgaans een hogere prioriteit dan particuliere klanten, wat betekent dat de reactietijd bij storingen of technische problemen vaak sneller is.

Hieronder volgt een overzicht van de openingstijden van Odido, KPN, Ziggo en DELTA voor zowel zakelijk als privé-internet.

Provider Zakelijk Privé (ma t/m vrij)  Privé (za/zo)
Odido 24/7 08:00 – 20:00 09:00 – 17:00
KPN 24/7 08:00 – 20:00 09:00 – 17:00
Ziggo 24/7 08:00 – 20:00 08:00 – 20:00
DELTA 24/7 08:00 – 20:00 09:00 – 17:00
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Top 3 deals

De 3 meest voordelige aanbiedingen van de maand
KPN Logo
35,00

KPN

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00
Ziggo Logo
26,50

Ziggo

  • Gratis installatie t.w.v. €249,-
  • 6 maanden 50% korting
  • Stabiel, snel en veilig internet 

Odido Logo
30,00

Odido

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00