8 tips voor veilig online winkelen
- Shop nooit op openbare wifi
- Bekijk altijd de recensies op een webshop
- Gebruik een veilige betaalmethode
- Trap niet in te hoge kortingen
- Shop alleen op webshops met HTTPS
- Ga niet naar webshops via mails of linkjes
- Maak gebruik van een VPN
- Controleer het KvK-nummer van de webshop
1. Shop nooit op openbare wifi
Online winkelen via een openbaar wifi-netwerk is niet verstandig, zelfs niet als het netwerk veilig lijkt, zoals McDonald’s Free WiFi of Schiphol Free WiFi. Dit geldt ook voor netwerken waar je een wachtwoord moet invoeren, zoals in hotels of restaurants.
Hackers en cybercriminelen kunnen openbare wifi-netwerken vaak eenvoudig hacken. Wanneer dit gebeurt, kunnen ze ongemerkt meekijken met wat jij online doet. Je merkt er niets van, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Met slechts één online aankoop kunnen hackers toegang krijgen tot je telefoonnummer, e-mailadres, woonadres en zelfs je bankgegevens – inclusief pincode!
Hoe voorkom je dit?
Maak altijd gebruik van een privé- of beveiligd wifi-netwerk wanneer je online shopt. Als je onderweg bent, kun je beter je mobiele netwerk (4G/5G) gebruiken of een VPN inschakelen. Dit versleutelt je gegevens en beschermt je tegen cybercriminelen.
2. Bekijk altijd de recensies op een webshop
Recensies zijn dé sleutel om in te schatten of een webshop veilig en betrouwbaar is. Zie je veel negatieve reviews van mensen die zijn opgelicht of problemen hebben gehad met hun bestelling? Dan is het slim om deze webshop te vermijden en verder te kijken.
❗Tip: Vertrouw vooral op recensies van onafhankelijke platformen zoals Google of Trustpilot. Hier weet je vrijwel zeker dat de reviews echt zijn. Recensies op de webshop zelf kunnen namelijk gefilterd zijn om alleen de positieve ervaringen te tonen – of in sommige gevallen zelfs nep zijn.
Door goed op de ervaringen van anderen te letten, voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichting of slechte service. Veilig online shoppen begint bij goed onderzoek!
3. Gebruik een veilige betaalmethode
De betaalmethode die een webshop aanbiedt, is een sterke indicatie van hoe betrouwbaar deze is. Betaal bij voorkeur met PayPal of creditcard. Deze methodes bieden aankoopbescherming, zodat je geld wordt terugbetaald als er iets misgaat met je bestelling.
Erkende Nederlandse betaalmethodes zoals iDEAL, Apple Pay, Google Pay en Klarna zijn ook veilige keuzes. Deze platforms hebben beveiligingsmaatregelen die je beschermen tegen fraude. Probeer altijd een van deze betaalopties te gebruiken.
🔔 Let op: Heeft een webshop géén PayPal, creditcard, iDEAL, Apple Pay, Google Pay of Klarna als betaalmogelijkheid? Dan is dat een waarschuwingssignaal. Het kan betekenen dat de webshop niet betrouwbaar is. In dat geval kun je beter verder zoeken om teleurstellingen te voorkomen.
4. Trap niet in te hoge kortingen
Korting die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook. Onveilige webshops lokken je met onrealistische deals om je aandacht af te leiden van de betrouwbaarheid van de site. Felle kleuren, schreeuwende teksten als “Wees snel, nog maar 1 op voorraad!” en countdowns zijn trucs om je snel te laten bestellen, zonder dat je de webshop goed controleert.
Zie je extreem hoge kortingen? Bestel nooit direct! Neem de tijd om de webshop te checken. Een goede deal missen is altijd beter dan voor honderden of duizenden euro’s opgelicht worden.
5. Shop alleen op webshops met HTTPS
Online winkelen op webshops met HTTPS is essentieel om zeker te weten dat je gegevens veilig zijn. HTTPS versleutelt je verbinding, waardoor je persoonlijke en betaalgegevens beter beschermd zijn tegen hackers.
Hoe controleer je of een website HTTPS heeft?
Wanneer je een website bezoekt, zie je HTTPS aan het begin van de URL in de adresbalk. Daarnaast verschijnt er een slotje links naast de link.
❗Tip: Klik op het slotje in de adresbalk. Staat er “Verbinding is beveiligd”? Dan weet je dat de webshop veilig is. Ontbreekt het slotje of zie je “Niet beveiligd”? Koop dan niets en verlaat de website direct.
6. Ga niet naar webshops via mails of linkjes
Ontvang je een e-mail of bericht van een webshop met een link? Klik hier dan nooit direct op, zelfs niet als de afzender lijkt op een bekend merk zoals Nike of Coca-Cola. Cybercriminelen sturen vaak phishingmails die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte berichten.
Via zo’n neppe link kun je op een website terechtkomen die sprekend lijkt op de originele webshop. In werkelijkheid is dit een valse pagina die is ontworpen om jouw gegevens te stelen.
Wat kun je doen?
- Ga altijd handmatig naar de officiële website door de URL zelf in te typen in je browser.
- Vertrouw geen links uit e-mails of sms’jes, hoe overtuigend ze ook lijken.
Weet jij welk e-mailadres echt is?
Klantenservice@coolblue.nl
Coolblue@klantenservice.nl
Het is lastig te bepalen welk e-mailadres legitiem is en welk van een cybercrimineel afkomstig kan zijn. Controleer daarom altijd het domein van de afzender en wees bij twijfel extra voorzichtig.
7. Maak gebruik van een VPN
Veel online veiligheidsproblemen kun je voorkomen door gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Network). Een VPN versleutelt je internetverbinding en verbergt je IP-adres, waardoor je anoniem en veiliger kunt browsen.
Met een VPN kun je online winkelen zonder dat je persoonlijke gegevens of locatie worden blootgesteld aan derden. Dit verkleint de kans dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen en houdt je informatie uit verkeerde handen.
Kort gezegd: een VPN biedt een extra beveiligingslaag tijdens het online shoppen, vooral wanneer je gebruikmaakt van openbare netwerken of onbetrouwbare websites.
8. Controleer het KvK-nummer van de webshop
Wil je zeker weten dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt? Zoek dan het KvK-nummer van de webshop op in het KvK Handelsregister. Iedere legitieme onderneming is verplicht dit nummer op de website te vermelden.
Kun je nergens een KvK-nummer vinden? Dat is direct een waarschuwing. Het ontbreken van een KvK-nummer kan erop wijzen dat de webshop niet betrouwbaar is. In dat geval kun je beter geen aankopen doen en verder zoeken.
❗TIP: Controleer of het KvK-nummer overeenkomt met de bedrijfsnaam en het adres. Zo voorkom je dat je zaken doet met malafide partijen.