Hoe vraag je internet aan voor je woning?

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Of ben je op zoek naar een nieuwe internetprovider? Het aanvragen van een internetverbinding voor je woning lijkt eenvoudig, maar er zijn een aantal belangrijke stappen en keuzes die je moet overwegen. Met deze tips zorg je ervoor dat je een pakket kiest dat perfect aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Aanbiedercheck auteur Ali
Internet aanvragen

Waar moet je op letten bij het aanvragen van je internet?

Voordat je internet gaat aanvragen bij een provider zoals Odido of Ziggo, zijn er een aantal zaken belangrijk. Dit zijn de belangrijkste overwegingen:

  • Beschikbaarheid op jouw adres
  • Type verbinding en internetsnelheid
  • Contractduur
  • Prijzen en abonnementen

Beschikbaarheid op jouw adres

Niet alle internetproviders zijn overal beschikbaar. Controleer welke aanbieders service bieden op jouw adres voordat je een keuze maakt. Ziggo, KPN en Odido zijn vrijwel overal in Nederland beschikbaar. Jonaz, Freedom, Solcon en Delta daarentegen zijn dat niet altijd. Controleer via de internet postcodecheck de mogelijkheden op jouw adres.

Type verbinding en internetsnelheid

De snelheid en stabiliteit van je internetverbinding hangt sterk af van het type aansluiting. Glasvezel biedt bijvoorbeeld hogere snelheden, terwijl DSL vaak langzamer is maar breder beschikbaar. Bepaal hoeveel snelheid je nodig hebt op basis van je gebruik. Voor intensief streamen, gamen of werken vanuit huis is een hogere snelheid essentieel, terwijl basisgebruik zoals e-mailen en surfen met lagere snelheden kan volstaan.

Activiteit Aanbevolen internetsnelheid
E-mailen en surfen op internet 1-5 Mbps
Streamen in SD-kwaliteit 3-5 Mbps
Streamen in HD-kwaliteit 5-10 Mbps
Streamen in 4K 20-25 Mbps
Videobellen (HD) 3-5 Mbps
Online gamen 15-25 Mbps
Thuiswerken (Basis werkzaamheden) 10-15 Mbps
Thuiswerken (Intensief) 20-50 Mbps
Meerdere apparaten 50+ Mbps

Overzicht activiteit en internetsnelheid

Contractduur

Bij het kiezen van een internetabonnement is de contractduur een belangrijke factor om rekening mee te houden. De meeste internetproviders bieden contracten met een vaste looptijd, vaak variërend tussen 12 en 24 maanden. Gedurende deze periode ben je gebonden aan het gekozen abonnement en de bijbehorende kosten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de automatische verlenging van contracten. Veel providers verlengen het contract automatisch na de initiële looptijd, vaak tegen een hogere prijs. Controleer daarom altijd de voorwaarden en zet een herinnering om tijdig je opties te herzien voordat het contract afloopt.

Prijzen en abonnementen

De prijs van een internetabonnement kan sterk variëren, afhankelijk van de provider, snelheid en extra’s zoals televisie- of telefoniepakketten. Het is belangrijk om goed te vergelijken, omdat de goedkoopste optie niet altijd de beste waarde biedt. Kijk naar de maandelijkse kosten, maar ook naar eventuele eenmalige kosten voor installatie of een modem.

Veel providers bieden scherpe aanbiedingen voor nieuwe klanten, zoals lagere tarieven in de eerste 6 tot 12 maanden. Houd er rekening mee dat de prijs na de promotieperiode vaak stijgt. Let ook op de contractduur; langere contracten bieden vaak lagere prijzen, maar beperken je flexibiliteit.

Verder kan het voordelig zijn om bundels af te nemen waarin internet, televisie en telefonie gecombineerd worden. Dit kan een goede keuze zijn als je deze diensten toch al nodig hebt. Vergeet niet om ook de kwaliteit van de verbinding en de klantenservice mee te nemen in je keuze, zodat je niet alleen op prijs, maar ook op betrouwbaarheid de beste optie kiest.

Stappenplan internet aanvragen voor je woning

Volg deze eenvoudige stappen om het juiste internetabonnement voor jouw woning aan te vragen:

  1. Controleer en vergelijk providers op jouw adres
    Ga naar ‘Internet vergelijken’ en vul je postcode en huisnummer in. Kies vervolgens wat je wilt vergelijken en klik op ‘vergelijken’.
  2. Kies het juiste abonnement
    Met de filter op de pagina kun je onder andere de gewenste internetsnelheid, de verbinding en eenmalige kosten selecteren. Dit kun je doen door de knoppen aan of uit te zetten of naar links of rechts te schuiven. Klik op ‘meer info’ wanneer je meer informatie wenst over het pakket.
  3. Kies het pakket dat bij je past
    Klik op ‘bekijk’ om naar de website van de provider te gaan. Hier kun je exact aanklikken wat je nodig hebt.
  4. Gegevens invullen en afronden
    Vul je gegevens in, controleer ze goed en klik op ‘bevestigen’.
  5. Gefeliciteerd!
    Internet is aangevraagd op je nieuwe adres.
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Top 3 deals

De 3 meest voordelige aanbiedingen van de maand
KPN Logo
35,00

KPN

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00
Ziggo Logo
26,50

Ziggo

  • Gratis installatie t.w.v. €249,-
  • 6 maanden 50% korting
  • Stabiel, snel en veilig internet 

Odido Logo
30,00

Odido

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.