Glasvezel of kabel?

De laatste tijd hoor je vaker dat glasvezel in jouw straat of wijk aangelegd wordt. Is dit nog niet het geval, dan zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Glasvezel wordt wijk na wijk aangelegd zodat iedere woning voorzien wordt van glasvezel. Betekent dit het eind van kabelinternet en is dit dan ook beter? Dat leggen we uit!

Aanbiedercheck auteur Ali
Glasvezel of kabel

Glasvezel vs kabel: wat is beter?

Wanneer je razendsnel internet in huis wenst, adviseren wij om te kiezen voor glasvezel. De nieuwste ontwikkelingen en technieken maken dit mogelijk. Er zijn providers die glasvezel abonnementen aanbieden met 8 Gigabit per seconde (Gbps), oftewel 8000 Megabits per seconde (Mbps). Dit geldt zowel voor het downloaden van films als het uploaden van grote bestanden. Voor gezinnen die 4K streamen, gamers in huis hebben en surfen op het internet, is glasvezel de beste keuze. Wanneer dit niet het geval is, kan 100 Mbit/s goed werken. Dit is goed te combineren met kabelinternet.

Let op! Glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Controleer eerst via glasvezel postcodecheck of het beschikbaar is op jouw adres.

Verschil tussen glasvezel en kabel?

Zowel glasvezel als kabel zorgen ervoor dat jij thuis gebruik kunt maken van internet. Toch zit er verschil. Technisch gezien is glasvezel sneller dan kabel. Via vezels zo dun als glas wordt internet met de snelheid van het licht verstuurd. De kabel daarentegen gaat via elektrische signalen. Glasvezel is individueel toegewezen wat zorgt voor betere internetsnelheid en betrouwbaar internetten. Doordat het internet via individuele vezels loopt, zijn er minder storingen, wat zorgt voor een zorgeloze game- of kijkervaring.

Kenmerk Glasvezel Kabel
Signaaltype Lichtsignalen Elektrische signalen
Materiaal Dunne glas- of plasticvezels Coaxkabel
Snelheid Zeer hoog (tot gigabits per seconde) Over het algemeen lager dan glasvezel
Latentie Zeer laag Hoger dan glasvezel
Interferentie Minimaal resistent tegen elektromagnetische storingen Gevoelig voor elektromagnetische storingen
Bandbreedte Individueel toegewezen Gedeeld met buren

Wat is sneller: glasvezel of kabel?

Als het gaat om snelheid, is glasvezel duidelijk de winnaar. Wil je grote bestanden uploaden of langdurig videobellen zonder hapering? Met de nieuwe technologie van glasvezel is dat verleden tijd. De upload- en downloadsnelheid van glasvezelinternet is zeer snel. Dit betekent dat je, naast het uploaden van grote bestanden via iCloud of WeTransfer, ook snel series kunt downloaden zonder lang te hoeven wachten.

Streamen met glasvezel of kabel?

Er is niets vervelender dan streamen met haperingen. We willen allemaal 4K streamen zonder dat het steeds buffert. Als dit vaak voorkomt, dan heb je thuis te maken met zwak en instabiel internet. Wanneer er meerdere mensen tegelijkertijd aan het streamen zijn, zal de downloadsnelheid iets minderen. Ons advies is om in dit scenario te kiezen voor glasvezel. Je zult verbaasd zijn door de snelheid die glasvezel kan bieden.

Gamen met glasvezel of kabel?

Als gamer wil je natuurlijk niet dat je game traag reageert of, nog erger, helemaal niet reageert. Om onverstoord te kunnen gamen, kun je het beste kiezen voor glasvezel. Zelfs wanneer er meerdere mensen in huis wonen en ook gebruik maken van het internet. Wanneer jij rustig aan het gamen bent, kan de rest op het internet zitten of 4K streamen.

Thuiswerken met glasvezel of kabel?

Wanneer je veel bezig bent met onder andere Excel-bestanden of het schrijven van content in Word-documenten, dan kan kabelinternet voldoen aan je wensen. Afhankelijk van de provider zou 100 Mbit/s voldoende moeten zijn. Zit je vaak in een videocall en moet je grote bestanden uploaden, dan adviseren wij om te kiezen voor glasvezel. Met internetsnelheden tot wel 8 Gbit/s kun je zonder haperingen je meeting volgen en razendsnel bestanden uploaden.

Wat is betrouwbaar: Glasvezel of kabel?

Glasvezel staat bekend om zijn hoge betrouwbaarheid. Dit komt doordat glasvezel internet minder gevoelig is voor externe storingen. Bij kabel komt dit probleem vaker voor. Glasvezel biedt snellere internettoegang, vooral wat betreft de uploadsnelheid. Helaas is glasvezel internet niet overal en voor iedereen beschikbaar. Meerdere wijken zullen in 2024 voorzien worden van glasvezel. Via de internetvergelijker van Aanbiedercheck kun je de beschikbaarheid van internet op jouw adres controleren.

Inhoudsopgave
Artikel delen?
Andere interessante artikelen
Snel en gratis vergelijken?
Ontdek de beste Internet, glasvezel en alles in 1 deals!
Bespaar tot wel €200,- per jaar
Nergens goedkoper
Altijd 14 dagen bedenktijd
Meest complete aanbod
Een nieuwe provider in 5 minuten

Top 3 deals

De 3 meest voordelige aanbiedingen van de maand
KPN Logo
35,00

KPN

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00
Ziggo Logo
26,50

Ziggo

  • Gratis installatie t.w.v. €249,-
  • 6 maanden 50% korting
  • Stabiel, snel en veilig internet 

Odido Logo
30,00

Odido

  • Tot 100 Mb/s up & down
  • Eerste 6 maanden hoge korting
  • Tijdelijk geen activatiekosten
    t.w.v. € 25,00

Klanteservice

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen.

Open op ma-vrij | 09:00-18:00

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.